Et stort trofé da Jarrod Bowen scoret et mål i siste minutt for å slå Fiorentina og vinne Europa Conference League i Praha.

Finalen så ut til å gå mot ekstraomganger etter at Said Benrahmas straffe i andre omgang ble annullert bare syv minutter senere av et godt forsøk fra Giacomo Bonaventura.

Det var en prøvende og tidvis dårlig temperert kamp – og på et tidspunkt ble det rett og slett stygt da Fiorentina-kaptein Cristiano Biraghi ble truffet av en plastflaske kastet fra West Ham-seksjonen.

Kampen ble avgjort på den mest dramatiske måten.

Bowen timet løpet sitt til perfeksjon da Lucas Paqueta skled en flott pasning gjennom Fiorentina-forsvaret.

England-mannen løp seg fri, stønnet seg selv og slo deretter Pietro Terracciano med en rolig avslutning for å begeistre Hammers-fansen – som var langt større i antall enn de 5 billettene de ble tildelt – og sende manager David Moyes løpende ned langs streken for å feire karrierens første store sølvtøy.

Det betyr at kaptein Declan Rice, i trolig hans siste kamp for klubben, etterlignet klubbstorhetene Bobby Moore og Billy Bonds ved å lede klubben til ære. Moore var kaptein for West Ham i Cupvinnercupen i 1965, og Bonds ledet dem til FA-cupen i 1975 og 1980.

Seieren besegler også en plass i neste sesongs Europa League og betyr europeisk fotball for tredje år på rad for første gang i klubbens historie.

Jubel for West Ham

Said Benrahma åpnet scoringen for West Ham i det 62.minutt
Said Benrahma åpnet scoringen for West Ham i det 62.minutt

Seieren kunne ikke vært noe søtere for West Ham.

Mens Nayef Aguerd tok seg tid til å trøste Marokkos lagkamerater Sofyan Amrabat ved siste fløyte, var feiringen av Premier League-laget noe å se.

Fra den 18 år gamle spissen Divin Mubama, som ikke spilte noen rolle, til Moyes selv, endelig en trofévinner etter en så lang karriere som manager, ble alle med i glede og hoppet rundt og prøvde å ta alt inn.

Det vil bli et uønsket ettermanus ettersom Uefa er nødt til å slå hardt ned på The Hammers for de uønskede scenene i første omgang som gjorde at Biraghi spilte med bandasje rundt hodet den siste timen av konkurransen og tvang klubben til å fordømme de ansvarlige.

Det er imidlertid for en annen dag.

Reaksjonen fra banen og tribunen ved siste fløyte gir en løgn til alle som føler at denne turneringen er under dem, og bør gi håp til Aston Villa, Englands deltakere neste sesong.

I sentrum av det hele sto Rice. Det var ingen tanke om fremtiden hans da han hyllet fansen som har fulgt hans reise fra stigende akademistjerne til full England-ære.

West Ham ville ikke bli nektet

West Ham manager David Moyes celebrates with player Declan Rice
West Ham-sjef David Moyes vant sitt første store trofé som manager

Noen West Ham-fans må ha trodd at de hadde vunnet den da Benrahma kjølig kjørte hjem sitt frispark etter at videoassistentdommeren grep inn for å avgjøre at Biraghi hadde håndtert Bowens heading.

Men tapet av Kurt Zouma til skade like før Benrahma scoret forstyrret West Hams rytme, og etter at Nicolas Gonzalez hadde sørget for knockback, var Bonaventuras utmerkede kontroll og skudd for god for Alphonse Areola, foretrukket i mål fremfor førstevalget Lukasz Fabianski og opprettholdt sin 100% utseenderekord i konkurransen.

Areola hadde vært heldig som slapp unna åpningen i åpningsperiodens siste minutt da han ikke klarte å komme seg ned til en Christian Kouame-heading, som spratt av et innlegg og falt pent for Luka Jovic.

Areola burde ha holdt unna Jovics heading, som gikk rett på ham. I stedet fomlet han den over streken. Franskmannen var enormt lettet over å se offsideflagget hevet, en avgjørelse bekreftet av VAR. Jovic fikk en utilsiktet støvel i ansiktet fra Tomas Soucek i stedet og måtte byttes ut i pausen.

Kampen utviklet egentlig ikke noe momentum da for mange spillere overdrev ikke-eksisterende fouls, noe som gjorde det til en tøff kveld for den spanske dommeren Carlos Del Cerro Grande, akkurat som det var for Anthony Taylor i Europa League-finalen syv dager tidligere.

Grande beholdt kommandoen i konkurransen, og bestilte med rette Benrahma for dykking på et tidspunkt.

Bowen scoret. West Ham fikk sitt trofé og Rice fikk løfte det.

Kampens spiller

Jarrod Bowen med et gjennomsnitt på 8.50