Det er duket for et spennende mesterskap når Norges beste svømmere fra 1.-4. juli skal kjempe om NM-tittelen på langbane. Kongstensvømmerne er vertskap for mesterskapet, som arrangeres i Fredrikstad.

183 kvinner og 254 menn fra 72 klubber deltar i mesterskapet som arrangeres utendørs i Kongstenbadet.

Kampen om Kongepokalen

Ved norgesmesterskap er det alltid spennende å følge med på hvilke utøvere som er på topp, hvilke som overrasker og hvem som stikker av med den hederlige Kongepokalen.

Tidligere, spesielt på damesiden, har det vært få overraskelser i forhold til kongepokalen, ettersom Ingeborg Vassbakk Løyning fra OI Svømming har sittet tungt på tronen. I år vil dette garantert endre seg, da Ingeborg ikke deltar på NM. Hun trener og bor i Australia, hvor hun for tiden forbereder seg til sommerens VM.

– Det blir spennende å se hvem som tar Kongepokalen i år. Vinneren blir uansett en svømmer som vinner den for første gang. Silje Slyngstadli (Bergensvømmerne) må sies å være en liten favoritt med Eva Kummen (Lambertseter SK) som den største utfordreren. Jeg regner med at det blir tett kamp om tittelen mellom de to, sier landslagssjef Petter Løvberg. 

På herresiden er det også kamp om Kongepokalen, hvor det spesielt er de VM-aktuelle svømmerne som er favoritter. Henrik Christiansen (Lambertseter Svømmeklubb) har tidligere vunnet Kongepokalen, men ble forbigått av Jon Jøntvedt (Bryne Symjeklubb) i fjor. Dessverre har Jøntvedt vært syk i forkant av NM, noe som har preget treningen frem mot mesterskapet. Derfor regnes Nicholas Lia og Markus Lie (begge OI Svømming) som de største utfordrerne til Henrik Christiansen.

Flere av Norges beste juniorutøvere vil ikke delta i NM langbane, til tross for at de har tider til å kvalifisere seg. Dette fordi det samtidig med NM langbane arrangeres EM junior i Serbia i Beograd. Dette åpner også for at flere unge utøvere kan markere seg positivt under mesterskapet og samle verdifull erfaring.

Rekorddeltakelse på para

Nivået blant de norske parautøverne er høyt, og i år kvalifiserte rekordmange parautøvere seg til NM langbane. Para-atletene kvalifiserer seg basert på tidene de har satt opp mot verdensrekorden i deres klasse. 8 menn og 7 kvinner har kvalifisert seg til NM langbane.

Fredrik Solberg fra Tønsberg SK, som skal delta i Para-VM senere i sommer, deltar og forventes å svømme et sterkt NM. Gabriel Steen fra TSLK har fått tilbake sin nasjonale klassifisering og forventes også å oppnå gode resultater på NM. I tillegg er det gjensyn med Andreas Bjørnstad fra Modum SK som gjør comeback i bassenget.

Blant kvinnene ventes Thea Løkebø fra Sandefjord SK og Astri Walsh fra Ytre Søre Sunnmøre SK å holde et høyt nivå.

Under NM vil det også være mulig å nyte svømmingen til to nylig tildelte Special Olympics-medaljevinnere, da Max Bernes fra SK Speed ​​og Eirik Brunstad fra Elverum Svømming deltar i mesterskapet.

Om NM langbane

NM arrangeres fra 1.-4. juli i Kongstenbadet, Fredrikstad. Mesterskapet er et langbanemesterskap og svømmes i 50m basseng. Det svømmes ulike distanser i bryst, rygg, butterfly og fri. I tillegg svømmes individuell medley og stafetter. 

Forsøk svømmes om morgenen med start kl. 9.00. Finaler svømmes på kvelden, med start mellom kl. 16.00-17.00 avhengig av dagen.

NM vises på Direktesport: A-Media.