Intervju med Lotte Miller, Vetle Thorn og sportssjef Arild Tveiten før helgens VM

VM i triatlon gjennomføres denne helgen i Hamburg. For de som har som mål å kvalifisere til triatlon i OL, er helgen svært viktig. Søndagens VM i miksstafett er svært viktig for Norges håp om å kvalifisere seg til OL-stafett. Fredag og lørdag har den globale triatlonorganisasjonen World Triathlon sitt første VM på supersprint. Dette er en kort, intens øvelse som skal gjennomføres flere ganger før beste mann og kvinne krones lørdag kveld. Supersprinten gir også viktige OL-kvalifiseringspoeng, og er en del av årets WTCS/VM-serie.

Supersprinten starter med to kvalifiseringsheat for menn og kvinner. De 10 beste fra hvert heat går direkte til finale. De neste 20 utøverne i hvert heat kvalifiserer seg til repechage, eller oppsamlings-omganger på litt bedre norsk. Herfra vil de fem beste i hvert av to heat kvalifisere seg til finale. I finalen gjennomføres supersprinten 3 ganger. Etter den første elimineres de 10 svakeste, i den neste kvalifiserer de 10 beste seg til den ultimate supersprinten. Blant disse 10 skal det kåres medaljevinnere. Se mer om distanse og tidspunkt for alle heat her.  

Supersprint har vært gjennomført tidligere gjennom SuperLeague, og en gang som en del av WTCS, men har aldri vært en egen VM-øvelse. Derfor er det et ukjent format for de fleste som satser mot OL. Vetle Bergsvik Thorn har vist god form i sommer, og vant gull både individuelt og på miksstafetten i europalekene for to uker siden. Han har også gjort det sterkt på sprintdistanse i Hamburg, med topp-10 plassering både i 2021 og 2022. Vi spurte han hva han tenker om formatet og hva han tror om egne sjanser.

-Det blir spennende. Det er nytt, jeg er ikke så vant til dette formatet. Det er lite rom for feil, du må være ganske på fra start i hvert eneste løp. Det blir ganske kaos, tenker jeg, det blir ikke rom for å se så mye på de andre heller. Det blir intensivt å kjøre denne typen konkurranse.

Det jeg tenker om løypa er at jeg har kjørt bra her tidligere i alle fall. Veldig mye av den er som tidligere, det er en fin løype. Vi får se, men jeg tror den skal passe meg greit. Det er vanskelig å gi et plasseringsmål. Jeg ønsker å komme til finalen i det individuelle løpet.

Det er vanskelig å si hvem som vil gjøre det bra. Veldig mange er kapable til å kunne gjøre det bra. Det vil nok være tettere her enn tidligere i VM-serien. Det er selvsagt viktig å få OL-poeng. Nå er jeg innenfor, men det er alltid viktig å ta med seg OL-poeng.

Det viktigste for oss er å få mange poeng i stafetten. Vi skal være fornøyde med en topp-5-plassering. Har alle en insane bra dag så er det mulig å ta medalje der også. Men nivået er høyt med mange gode lag, og hvis vi skal gjøre det veldig bra her, så må vi kjøre bedre enn i europalekene. Det blir viktig å treffe på alle etappene. Det blir kjekt å forsøke seg på miksstafett på øverste nivå også!

Lotte Miller kom til delfinale i supersprintformatet i Montreal i fjor. Vi spurte også henne hva hun synes om øvelsen og hva hun forventer av seg selv i helgen.

– Det er annerledes, det er komprimert, det går mye mer på fart enn på kapasitet slik vi er vant til. Formatet er annerledes nå enn i Montreal, hvor det var kortere pauser imellom, kun 15 minutter. Jeg vet ikke helt hva jeg synes. Dette er nytt så du vet ikke hva du har å forholde deg til. Det kan være utøvere som du ikke forventet skulle være gode, som du ikke vanligvis ser der framme på de lengre løpene, som gjør det bra i dette formatet. Det gjør det vanskeligere å planlegge. Du har mindre tid til å rette opp feil, også, du må være på hele veien. Det blir spennende – du finner mye ut av hvilke svakheter og styrker du har på en slik distanse.

Gleder du deg?

– Ja. Planen var ikke å kjøre individuelt, men så ble jeg oppringt av Arild [Tveiten, sportssjef] på mandag. Andre hadde trukket seg, og jeg sto nå på startlisten. Det er alltid gøy når du først står på startstreken. Det blir spennende å se hva jeg kan få til på dette formatet. Får bare krysse fingrene og ha tro på at dette er min type øvelse. Det er like mye hva du har i hodet på en sånn distanse, for du må tørre å angripe.

Hva er dine forventninger?

– Jeg har ingen klare forventninger. Det hadde vært gøy å komme til finalen. Men fokuset mitt er egentlig på stafetten. Jeg håper å få løp hvor jeg får mye læring og selvtillit inn mot stafetten. Så jeg har egentlig mer arbeidsoppgave-mål. Jeg håper å få det til fint på løpsdelen og kjøre dritbra teknisk på syklingen, og ta riktige valg hele veien. Du har ikke råd til å ta så mye feil valg. Jeg skal ut og sjekke av på forskjellige ting, og så blir plasseringen bli som den bli.

Traseen passer meg. Den er rimelig flat, og så er den teknisk. Det er smalt i partier, og mye 90- og 180-graders svinger. Jo mer teknisk jo bedre er det for meg. Noen trekker seg litt i smale partier og i posisjonskamper. Jo mer teknisk utfordrende, jo mer utfordrende for andre. Så denne løypa er så optimal som jeg kan få det.

Hva tenker du om din egen OL-kampanje?

-Å gjøre det bra her er viktig for OL-kvalifisering. Samtidig er det viktig å kjøre smart, ikke brenne alle fyrstikkene på en konkurranse. Det er en kvalifiseringsprosess. Hvis jeg ødelegger meg selv i den rehabilitetsprosessen jeg er i, så vil jo det også ødelegge for OL. Jeg må ta den bærekraftige veien. Å kvalifisere gjennom miksstafett er mest bærekraftig for meg. Jeg må ikke haste meg i form, og jeg må ta vare på kroppen min. Jeg har jo veldig lyst til å komme til Paris, og jeg tror jeg har noe å gjøre der også.

Det norske triatlonlandslaget har mer support rundt seg enn de er vant til. Trenerteamet er forsterket det siste året, og tre trenere er på plass i Hamburg, deriblant sportssjef Arild Tveiten. Han sier:

– Målet for morgendagen er for alle å komme videre til finale. Så ønsker vi å få flest mulig topp-10. Det er veldig spennende for det er så små marginer. Vi er ikke spesialister på supersprint. Og det er veldig åpent. Våre utøvere er god trent og det teller til vår fordel når de kommer utover i løpene.

Jeg har størst forventninger til miksstafetten. Klarer vi topp-5 i VM så skal vi være bra fornøyde. Topp fem i individuelle løp er også bra.

Men først er det Eirik [Grande]. Han er læregutt. Blir han topp-30 så er det bra for ham. Han er i god form, så det tror jeg han kan klare.

Alle løp vises på TriathlonLIVE.


Publisert

i

av