Lambertseter SK er blitt to kongepokaler rikere etter at Eva Kummen og Henrik Christiansen tok henholdsvis dame- og herrekongepokalen i årets NM. I tillegg ble det satt ny pararekord og ny seniorrekord siste dag av NM.

Før NM var det spådd stor spenning om hvem som skulle vinne kongepokalen for kvinner og menn. Det var imidlertid ingen spenning blant herrene, da Henrik Christiansen viste seg for sterk for de andre utfordrerne.

På damesiden var det imidlertid spenning helt til siste slutt. Silje Slyngstadli fra Bergensvømmerne og Eva Kummen kjempet gjennom hele NM om æren av å kunne løfte kongepokalen. Før deres siste løp, som var på 200m bryst, ledet Slyngstadli duellen og Eva Kummen måtte sette personlig rekord og vinne over Slyngstadli for å ta kongepokalen. Eva Kummen klarer det og setter ny personlig rekord på tiden 2.27.17 og hun sikrer dermed kongepokalen i siste øyeblikk.

– Det føles veldig bra. Jeg har hatt det litt i tankene de siste dagene at det kan gå så de siste meterne var det jeg fightet for. Jeg hadde ikke helt trodd det, faktisk. Så det var veldig gøy, og jeg setter pers i tillegg og det er kult, sier en glad Eva Kummen etter dagens finaler. 

Det er første gang Eva Kummen vinner kongepokalen. Henrik Christiansen har derimot vunnet kongepokalen seks ganger tidligere, men det tar ikke vekk gleden ved å vinne den igjen. 

– Det er en veldig deilig følelse. Det er utrolig stort og noe alle utøvere i Norge kan relatere til. Det deles ut i alle idretter. Jon (Jøntvedt) vant den i fjor og derfor er det ekstra deilig og vinne den tilbake i år, sier en smilende Christiansen.

«Beste»-priser og norske rekorder 

Oslo Idrettslag Svømming (OI Svømming) satte punktum for hele mesterskapet med ny norsk seniorrekord på 4x100m mixed stafett. Rekorden er nå 3.35,10. I tillegg satte Gabriel Steen tidligere på dagen ny pararekord på 50m fri med tiden 25,60 i klasse S13.

Under NM langbane ble det satt hele ni norske rekorder; seks pararekorder, to juniorrekorder og en seniorrekord.

Nye norske rekorder er:

– Fredrik Solberg (Tønsberg SK), 50m bryst på tiden 32,10 i paraklasse SB9

– Gabriel Steen (Trondhjems SLK), 50m bryst på tiden 32,75 i paraklasse S13

– Bjørnar Laskerud (Bergens Svømme Club), juniorrekord 100m fri på tiden 49,97

– Gabriel Steen (Trondhjems SLK), 200m rygg på tiden 2.19,55 i paraklasse S13

– Gabriel Steen (Trondhjems SLK), 50m fly på tiden 27,39 i paraklasse S13

– Bergens Svømme Club stafett gutter, juniorrekord på 4x100m fri på tiden 3.26,19

– Gabriel Steen (Trondhjems SLK), 50m rygg på tiden 29,01 i paraklasse S13

– Gabriel Steen (Trondhjems SLK), 50m fri på tiden 25,60 i paraklasse S13

– OI Svømming mixed staffet, sr. rekord på 4x100m fri på tiden 3.35,10

OI Svømming sin seier og rekord i 4x100m mixed stafett satte et punktum for spørsmålet om hvilken klubb som ville få tittelen «Beste Klubb». Før stafetten var det Lambertseter SK som så ut til å stikke av med æren, men med ny norsk seniorrekord og seier i mixed stafett samlet OI Svømming flere poeng enn de andre klubbene og blir dermed «beste klubb». Beste klubb, junior er Stavanger Svømmeklubb. 

Beste para-utøver i mesterskapet ble Fredrik Solberg fra Tønsberg SK. Karen Knutsen Klepp fra Stavanger Svømmeklubb og Bjørnar Laskerud fra Bergens Svømme Club tar titlene som beste junior for henholdsvis kvinner og menn.