Casper Ruud gikk til topps i sitt helskandinaviske oppgjør mot Holger Rune og sikret seg en plass i semifinalen i French Open.

Ruud, som er seedet som nummer fire i trekningen, kjempet seg til 6-1, 6-2, 3-6, 6-3 over sin danske motstander i det som var et toppmøte på Philippe Chatrier Court. Det er andre året på rad at nordmannen har slått Rune i de åtte siste av Roland Garros, og han leder nå deres head-to-head 6-1. Han er videre til de fire siste i en major for bare tredje gang i karrieren.

– Jeg er veldig lettet. Jeg kom inn i denne kampen og prøvde å ikke spille med press, men det er ikke lett når du spiller en stor kamp mot Holger som aldri er lett, sa Rune i intervjuet etter kampen. – Han er veldig aggressiv. Heldigvis for meg de to første settene følte han det ikke så godt. Han gjorde mange feil, og jeg fikk mange poeng gratis.
– Det hjalp på nervene, men han kjempet seg tilbake i det tredje settet. I det fjerde settet var jeg heldig som holdt den pausen.

Det etterlengtede nattlige sammenstøtet begynte på enveis vis med Ruud som tok 12 av de første 15 kampene relativt enkelt da en uberegnelig Rune slet med å finne spillet sitt på banen, og traff totalt 40 upressede feil i løpet av de to første settene.

Det var ikke før i tredje periode at Ruud endelig møtte litt motstand på banen da motstanderen orkestrerte publikum for å komme bak ham. Det fikk 20-åringen til å treffe en rekke imponerende skudd for å gjenopplive håpet.

Runes comeback ble imidlertid kortvarig da Ruud brøt nok en gang midtveis i det fjerde settet da han var et game unna seier. Han fikk sitt første matchpoeng på 5-2 etter en dobbeltfeil fra rivalen, men klarte ikke å konvertere. Så kom og gikk to nye muligheter for Ruud før han klarte å serve kampen ut i neste kamp.

– Jeg synes jeg klarte meg bra, svarte han da han ble spurt om hvordan han taklet nervene. – Jeg så på det (kampen) som om han var favoritt. Han vant sist vi spilte, og han har hatt et bedre år enn meg så langt.
Han håpet å komme til sin første (Grand Slam) semifinale, og jeg var sulten på å komme til en ny semifinale. Heldigvis gikk det bra for meg.

24-åringen i semifinalen fredag venter Alexander Zverev, som slo Tomás Martín Etcheverry i fire sett. Han leder 1-2, men de har aldri møtt hverandre på grus.

– Ruud har vært der før. Han var i finalen her i fjor, så han vet nøyaktig hva det betyr og hva som skal til, sier Zverev.

Ruud står nå med 16-5 denne sesongen når det gjelder å spille kamper på grusen. Siden starten av 2020 har han registrert 86 seire på overflaten, noe som er mer enn noen annen spiller på ATP-touren.